Tandvleesbehandelingen

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. In onze praktijk zien wij twee belangrijke aandoeningen die de gezondheid van het tandvlees ondermijnen:

 

Gingivitis
Dit is een ander woord voor ontstoken tandvlees. Het ziet er dan meestal rood en gezwollen uit. Ook heb je tijdens het tandenpoetsen of het eten vaak last van bloedend tandvlees. De ontsteking van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. De preventieassistente of mondhygiëniste zal je gebit daarom eerst goed reinigen. Daarna krijg je een uitgebreide instructie om je gebit zelf goed schoon te houden. Als je dit advies goed opvolgt, zal de gingivitis binnen een paar weken verdwijnen en is jouw tandvlees weer gezond.

 

Parodontitis
Als je gingivitis niet op tijd behandelt, kan onder bepaalde omstandigheden een ernstige ontsteking ontstaan. De ontsteking breidt zich dan uit onder het tandvlees en veroorzaakt daar pockets en botafwijkingen rond de kies. Dit noem je parodontitis. De mondhygiëniste zal eerst een mondonderzoek uitvoeren. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen zij en de tandarts vaststellen hoe diep de pockets zijn en hoeveel kaakbot verloren is gegaan. Daarna zal zij het gebit goed reinigen met speciale instrumenten, zowel boven als onder het tandvlees. Ook zal ze je een uitgebreide instructie geven om je gebit zelf goed schoon te houden. Door de combinatie van de gebitsreiniging en een goede dagelijkse mondhygiëne verdwijnt de ontsteking meestal. Het gezonde tandvlees hecht zich weer vast aan de tanden en kiezen, maar het beschadigde kaakbot groeit helaas niet meer aan.   

 

 

 

.